Header Ads

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στα Σχολεία μας.


Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στα Σχολεία μας.

                               

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 17889 κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’, 1384, 24-04-2017) καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Με τον εν λόγω εορτασμό, ο οποίος πραγματοποιείται εφέτος για δεύτερη φορά, επιδιώκεται η ανάδειξη της διαρκούς συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι. Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας. Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας.

🔹Πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία μας δράσεις με σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σχετικά με την σημασία της ελληνικής γλώσσας και στα Ελληνικά και στα ξενόγλωσσα μαθήματα.

🔹Παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση σχετικά με την ιστορία της γραφής και της εξέλιξης του ελληνικού αλφαβητου. Μιλήσαμε για την αξία της Γλώσσας και προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε ότι η γλώσσα εκτός από επικοινωνιακό χαρακτήρα είναι και τρόπος έκφρασης. Δημιουργήσαμε ομάδες λέξεων και παίξαμε πολλά παιχνίδια που μας βοήθησαν να καταλάβουμε την αξία της ελληνικής γλώσσας.

🔹Αξιοποιώντας το βιβλίο :"Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς" του Μ.Μάζαρη, κάναμε ένα άκρως διασκεδαστικό ντους(ελληνικών) λέξεων!

Πρώτα γράψαμε σε χαρτάκια όσες λέξεις μας αρέσουν ή αγαπάμε.

Και αφού λουστήκαμε ελληνικές λέξεις, πιάσαμε όσες μπορούσαμε! Στη συνέχεια ανά δύο παιδιά, φτιάξαμε φανταστικές ιστορίες χρησιμοποιώντας όσες περισσότερες μπορούσαμε.




















 

Από το Blogger.