Header Ads

Εφημ. ΠΑΤΡΙΣ: "Οι κίνδυνοι και οι κανόνες του διαδικτύου στα 28ο και 57ο Δημοτικά"

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Δημοτικά μας Σχολεία την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019.
Διαβάστε παρακάτω το άρθρο:
Στο μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ήταν αφιερωμένη η Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στα 28ο και 57ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου (συστεγαζόμενα).
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα – ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων, την οποία παρακολούθησαν τα παιδιά των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων.
Στην αρχή του προγράμματος παιδιά και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις της κας Ψαρουδάκη, δημοσιογράφου και υπεύθυνης επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και της κας. Μπαριτάκη ψυχολόγου του ΟΚΑΝΑ.
Η κα Ψαρουδάκη σε μια περιεκτική και ουσιώδη παρουσίαση μίλησε στα παιδιά για τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν για να πλοηγούνται στο διαδίκτυο με ασφάλεια, ενώ κατέγραψε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι χρήστες αυτών των  ιστοσελίδων. Μετά το πέρας της παρουσίασης η κα Ψαρουδάκη απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών και ακολούθησε συζήτηση.
Η κα Μπαριτάκη, με την ιδιότητα της ψυχολόγου, στην παρουσίασή της με τίτλο: «Από εμάς Εξαρτάται», μίλησε για εξαρτήσεις, για τα συμπτώματα και τις συνέπειες του εθισμού στο διαδίκτυο, ενώ έδωσε πολύτιμες συμβουλές, που άπτονται της ιδιότητάς της, στα παιδιά για να προστατεύονται ως ψηφιακοί πολίτες. Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης η κα Μπαριτάκη ενέπλεξε παιδικά παραμύθια με το διαδίκτυο και εντυπωσίασε τα παιδιά!
Τα παιδιά είχαν σημαντική θέση στις δράσεις της ημέρας. Δύο ομάδες μαθητών της ΣΤ’ τάξης, σε μια πρωτότυπη δράση διαλογικής αντιπαράθεσης, έκαναν διάλογο και επιχειρηματολόγησαν, για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με τον συντονισμό του εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Χουρδάκη Νικολάου και της εκπαιδευτικού του τμήματος ΣΤ1 κας Παπαδοπούλου Ευδοκίας τα παιδιά συζήτησαν και επιχειρηματολόγησαν, με ακροατήριο τους συμμαθητές τους.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης τα παιδιά ανταγωνίστηκαν και διασκέδασαν!
Σε μικρές ομάδες, χρησιμοποίησαν σταθερούς και φορητούς υπολογιστές και απάντησαν σε online διαδραστικά κουίζ που είχαν δημιουργήσει στο μάθημα της Πληροφορικής. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα παιδιά δοκίμασαν τις γνώσεις τους σε επίκαιρα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Επίσης, προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για τον εθισμό στο διαδίκτυο με τίτλο: «Εκτός Σύνδεσης» που δημιούργησαν οι μαθητές των τμημάτων Ε2 και Δ4 των σχολείων και animated βίντεο, έργο των μαθητών του τμήματος Ε2 για διαγωνισμό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Μέσα από την εκδήλωση αναδείχτηκε η σημαντικότητα του μαθήματος της Πληροφορικής. Παιδιά και εκπαιδευτικοί ευχαριστήθηκαν μια διαφορετική σχολική ημέρα!
Από το Blogger.