Header Ads

Λέμε ΟΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό!


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. 

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. 

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Στα Δημοτικά μας Σχολεία φιλοξενήσαμε την Συμβουλευτική Ψυχολόγο κα. Κωστάκη Ειρήνη, η οποία μίλησε στα παιδιά, αρχικά των τάξεων Δ’, Ε’, και ΣΤ’ και στη συνέχεια των τάξεων Α’, Β’, Γ’, για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού και όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει. 

Η κα. Κωστάκη συζήτησε με τα παιδιά, αντάλλαξε μαζί τους απόψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς, ενώ πρότεινε σε συνεργασία με τα παιδιά λύσεις για την αντιμετώπιση και προφύλαξη από φαινόμενα βίας και εκφοβισμού εντός και εκτός Σχολικού περιβάλλοντος! Τα παιδιά επίσης παρακολούθησαν ολιγόλεπτα Videos σχετικά με το θέμα, τα οποία στη συνέχεια συζήτησαν με την κα Κωστάκη

Ευχαριστούμε την κα. Ειρήνη Κωστάκη για την παρουσία της στα Σχολεία μας και την εξαιρετική ομιλία της σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. 

Οι δράσεις για την πρόληψη φαινομένων Βίας δεν σταματούν στα Σχολεία μας, αφού αποτελεί προτεραιότητα των εκπαιδευτικών ένα υγιές Σχολικό περιβάλλον στο οποίο υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στους μαθητές και σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:










Από το Blogger.