Header Ads

Τα Σχολεία μας συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό Πληροφορικής Bebras

Περισσότεροι από 220 μαθητές και μαθήτριες των Δ', Ε', ΣΤ' τάξεων των Σχολείων μας  συμμετέχουν μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής στον διαγωνισμό BEBRAS που για πρώτη φορά υλοποιείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα (18/11/2019 - 29/11/2019).

Αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ των μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Bebras γίνεται ηλεκτρονικά είναι ατομική για κάθε μαθητή/τρια. Έχει διάρκεια 35 λεπτά της ώρας και περιλαμβάνει την απάντηση 10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής.

Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία.

Παραδείγματα θεμάτων μπορείτε να δείτε εδώ

Ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού 

Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα διεξάγεται για το σχολικό έτος 2019-2020 το διάστημα 18/11/2019 - 29/11/2019.

Για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προβλέπονται οι παρακάτω βεβαιώσεις και βραβεία:
  • Βεβαίωση συμμετοχής
  • Βραβείο καλύτερης επίδοσης στη σχολική μονάδα
Τα ονόματα των συμμετεχόντων που θα διακριθούν θα μπορούν να καταχωρηθούν, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, στους πίνακες των διακριθέντων στην ιστοσελίδα bebras.gr

Τα θέματα είναι διαφορετικά για κάθε ηλικιακή ομάδα: Γ-Δ Δημοτικού και Ε-ΣΤ Δημοτικού.
  
Τρία (3) διαφορετικά επίπεδα Δυσκολίας
·         4 ερωτήσεις Α’ κατηγορίας – μικρής δυσκολίας (5 βαθμών η καθεμία),
·         5 ερωτήσεις Β’ κατηγορίας – μέτριας δυσκολίας (7 βαθμών η καθεμία)
·         5 ερωτήσεις Γ’ κατηγορίας – αυξημένης δυσκολίας (9 βαθμών η καθεμία).

Οι ερωτήσεις που απαντώνται λάθος αφαιρούν βαθμούς από την επίδοση του διαγωνιζόμενου, αντίστοιχους της κατηγορίας τους. Ειδικότερα για την κατηγορία Γ’  αφαιρούνται 4 βαθμοί, όπως και για την κατηγορία Β’ (αφαιρούνται 4 βαθμοί), ενώ για την κατηγορία Α’ αφαιρούνται 2 βαθμοί.  Όλοι/ες οι μαθητές/τριες ξεκινούν με 32 βαθμούς και μπορούν να συγκεντρώσουν έως 100 βαθμούς το μέγιστο.Σύμφωνα με τους διοργανωτές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες λίγες ημέρες μετά το τέλος του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα bebras.gr

Δείτε παρακάτω Φωτογραφίες με μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων μας κατά την ώρα του διαγωνισμού. Στα παιδιά εξηγήσαμε ότι δεν αποτελεί μια διαδικασία αξιολόγησης ή "εξέτασης", αλλά μια διαδικασία ενεργοποίησης της παρατηρητικότητας και της λογικής σκέψης!





Ο Εκπαιδευτικός Τ.Π.Ε.
Νίκος Χουρδάκης
Από το Blogger.